Ultrazvuk

Ultrazvuk (UZ) predstavlja jednostavnu, brzu i neinvazivnu dijagnostičku metodu koja dozvoljava česta ponavljanja, omogućava dobru prostornu orijentaciju i izostavlja jonizujuće zračenje.

Neretko je ultrazvuk dovoljan za postavljanje prave dijagnoze, a često je prvi u lancu dijagnostičkih procedura. Ultrazvučna metoda se zasniva na fizičkim principima širenja ultrazvučnih talasa kroz prostor. Talasi koji nastaju u ultrazvučnoj sondi, prostiru se kroz telo pacijenta, odbijaju o unutrašnje organe i vraćaju nazad, čime na ekranu dobijamo 2D sliku.

slika-za-ultrazvuk

Ultrazvuk (UZ) predstavlja jednostavnu, brzu i neinvazivnu dijagnostičku metodu koja dozvoljava česta ponavljanja, omogućava dobru prostornu orijentaciju i izostavlja jonizujuće zračenje. Neretko je ultrazvuk dovoljan za postavljanje prave dijagnoze, a često je prvi u lancu dijagnostičkih procedura.

Ultrazvučna metoda se zasniva na fizičkim principima širenja ultrazvučnih talasa kroz prostor. Talasi koji nastaju u ultrazvučnoj sondi, prostiru se kroz telo pacijenta, odbijaju o unutrašnje organe i vraćaju nazad, čime na ekranu dobijamo 2D sliku.

U centru CITYmedik dijagnostika, savremenim ultrazvučnim aparatom, obavljaju se pregledi abdomena i male karlice (jetra, žučna kesica, žučni putevi, slezina, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlezde, mokraćna bešika, prostata kod muškaraca, a kod žena jajnici, jajovodi, materica), zatim mekih tkiva (mišići)i koštano zglobnog sistema, vrata (štitasta žlezda, pljuvačne žlezde, limfni čvorovi), srca, dojke, testisa …  Metoda je neinvanzivna i bez  štetnog efekta po zdravlje. Potpuno je bezbolna i bezbedna.

Ultrazvuk se može raditi prema indikacijama, ali i kao redovna kontrola, odnosno u sklopu sistematskih i preventivnih pregleda.

Vrste pregleda UZ

UZ Abdomena i male karlice

Za UZ pregled abdomena, poslednji obrok sme da bude najkasnije 8-12h pre pregleda. Taj poslednji obrok trebalo bi da bude lagan i bez masti, bez voća i sokova (dvopek, čaj, bareno povrće…). Neposredno pre pregleda ne treba da pijete kafu. Unos vode je poželjan.

Indikacije: bolovi u stomaku, febrilno stanje (povišena telesna temperatura), mučnina, povraćanje, uvećanje trbuha, povrede u predelu trbuha… Ultrazvukom se otkrivaju i prate razne urođene anomalije i zapaljenske promene (akutne i hronične), ciste, kalkuloza u žučnoj kesi, žučnim putevima, bubregu, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, ascit (slobodna tečnost u trbušnoj duplji), aneurizme (proširenja) i plakovi (naslage) na velikim krvnim sudovima, povrede, stanje nakon operacije…

Za UZ pregled male karlice potrebno je pre pregleda popiti oko 1 litar vode jer je ona kao „prozor“ kroz koji se lakše vide unutrašnje strukture. Važno je znati da gasovi (meteorizam) ometaju prolaz ultrazvučnih talasa, zbog čega je poželjna što bolja priprema.

Indikacije: bolovi u stomaku, febrilno stanje (povišena telesna temperatura), mučnina, povraćanje, uvećanje trbuha, povrede u predelu trbuha… Ultrazvukom se otkrivaju i prate razne urođene anomalije i zapaljenske promene (akutne i hronične), ciste, benigni i maligni tumori, ascit (slobodna tečnost u trbušnoj duplji), povrede, stanje nakon operacije…

UZ Dojki

Za UZ Dojki ne postoji posebna priprema

Indikacije: tumori, zapaljenja, redovni i sistematski, preventivni pregledi…

Eho mekih tkiva

Za Eho mekih tkiva ne postoji posebna priprema

Indikacije: povrede, bolovi, tumori, zapaljenja…

UZ Vrata

Za UZ Vrata ne postoji posebna priprema

Indikacije: tumori, zapaljenja, (štitasta žlezda, pljuvačne žlezde, limfni čvorovi)

Adresa

Milana Rakića br. 6-8
(iza zgrade u dvorištu)
Beograd

Radno vreme

Radnim danima : 08 – 20h
Subotom : 09 – 17h
Nedeljom ne radimo

Telefoni

011 2431063
064 0020063

Email

kontakt@citymedik.rs