Vrste pregleda i kako se oni izvode.

OPIS PREGLEDA

Ultrazvuk (UZ) predstavlja jednostavnu, brzu i neinvazivnu dijagnostičku metodu koja dozvoljava česta ponavljanja, omogućava dobru prostornu orijentaciju i izostavlja jonizujuće zračenje. Neretko je ultrazvuk dovoljan za postavljanje prave dijagnoze, a često je prvi u lancu dijagnostičkih procedura.

Ultrazvučna metoda se zasniva na fizičkim principima širenja ultrazvučnih talasa kroz prostor. Talasi koji nastaju u ultrazvučnoj sond, prostiru se kroz telo pacijenta, odbijaju o unutrašnje organe i vraćaju nazad, čime na ekranu dobijamo 2D sliku.

U centru CITYmedik dijagnostika, savremenim ultrazvučnim aparatom, obavljaju se pregledi abdomena i male karlice (jetra, žučna kesica, žučni putevi, slezina, pankreas, bubrezi, nadbubrežne žlezde, mokraćna bešika, prostata kod muškaraca, a kod žena jajnici, jajovodi, materica), zatim mekih tkiva (mišići)i koštano zglobnog sistema, vrata (štitasta žlezda, pljuvačne žlezde, limfni čvorovi), srca, dojke, testisa …  Metoda je neinvanzivna i bez  štetnog efekta po zdravlje. Potpuno je bezbolna i bezbedna.

Ultrazvuk se može raditi prema indikacijama, ali i kao redovna kontrola, odnosno u sklopu sistematskih i preventivnih pregleda.

VRSTE PREGLEDA UZ

Za UZ pregled abdomena, poslednji obrok sme da bude najkasnije 8-12h pre pregleda. Taj poslednji obrok trebalo bi da bude lagan i bez masti, bez voća i sokova (dvopek, čaj, bareno povrće…). Neposredno pre pregleda ne treba da pijete kafu. Unos vode je poželjan.

Indikacije: bolovi u stomaku, febrilno stanje (povišena telesna temperatura), mučnina, povraćanje, uvećanje trbuha, povrede u predelu trbuha… Ultrazvukom se otkrivaju i prate razne urođene anomalije i zapaljenske promene (akutne i hronične), ciste, kalkuloza u žučnoj kesi, žučnim putevima, bubregu, benigni i maligni tumori, ciroza jetre, ascit (slobodna tečnost u trbušnoj duplji), aneurizme (proširenja) i plakovi (naslage) na velikim krvnim sudovima, povrede, stanje nakon operacije…

Za UZ pregled male karlice potrebno je pre pregleda popiti oko 1 litar vode jer je ona kao „prozor“ kroz koji se lakše vide unutrašnje strukture. Važno je znati da gasovi (meteorizam) ometaju prolaz ultrazvučnih talasa, zbog čega je poželjna što bolja priprema.

Indikacije: bolovi u stomaku, febrilno stanje (povišena telesna temperatura), mučnina, povraćanje, uvećanje trbuha, povrede u predelu trbuha… Ultrazvukom se otkrivaju i prate razne urođene anomalije i zapaljenske promene (akutne i hronične), ciste, benigni i maligni tumori, ascit (slobodna tečnost u trbušnoj duplji), povrede, stanje nakon operacije…

Za Eho mekih tkiva ne postoji posebna priprema

Indikacije: povrede, bolovi, tumori, zapaljenja…

Za UZ Vrata ne postoji posebna priprema

Indikacije: tumori, zapaljenja, (štitasta žlezda, pljuvačne žlezde, limfni čvorovi)

Za UZ Dojki ne postoji posebna priprema

Indikacije: tumori, zapaljenja, redovni i sistematski, preventivni pregledi…